9 hét Kenyában

9 hét Kenyában

Furdoszoba

2011. augusztus 25. - BenKenya

Fürdőszoba

 

            Az egyik bejegyzésben említettem, hogy kérdezzetek bátran, és ha tudok, válaszolok. Ezt a bejegyzést egy ilyen kérés miatt írom.

 

            A kérdés (mint már kitalálhattátok) a következő: Milyenek ott a fürdőszobák?

Az árvaházban 2 wc van, az egyik az önkéntesszobában, a másik pedig a fal túloldalán, a nagyobb lányok szobájában (up to 15). Ezek gondolom pöcegödörbe vannak vezetve, ugyanis csatorna nincsen. Másik két kis helység, a földben lyukkal áll az összes többi mindenki rendelkezésére, ezek alatt közvetlenül van az emésztő (nagyobb fiúknak tusolóval együtt külön, a saját épületük mellett). Ami a tusolást illeti, hidegvizes zuhany van az önkénteseknek és a nagy lányoknak szobán belül. A többieknek két másik áll rendelkezésére, szintén zuhany. Otthon szokatlan módon itt van egy kis csap minden zuhanyzóban olyan magasságban, hogy a lábadat kényelmesen meg tudd mosni. Csap csak az önkénteseknek és nagy lányoknak (otthoni értelemben vett csap), a többiek nem használnak csapot, csak az itt dolgozók, mikor ruhát mosnak (kép mellékelve arról, hogy az a fajta milyen). Az önkéntesszobában az egyik helységben van a wc és a csap, másikban csak a zuhany.

            De ez csak az árvaház, és elég sanszosnak éreztem, hogy nem mindenhol van bevezetve a víz. Ezért a falu másik végén lévő ismerősömet kérdeztem a dologról, náluk mi a helyzet. Náluk (és általában mindenhol) a háztól 20-30m-re van egy kis épület, több fülkével. Az egyikben tusolni lehet, de csak vödörből, ugyanis nincs víz. A másik kettő kenyai pottyantós, azaz guggolsz egy kis lyuk felett (más, mint az árvaházban, itt ugyanis egyfajta wc-csésze van a földbe belerakva).

            A városokban azonban a legtöbb helyre be van vezetve a víz, így ott van wc, tusoló, gondolom helyenként még kád is. Melegvízzel nem tudom hogy állnak a városban, itt vidéken tűzön melegített, lavórban tálalt.

            A víz a csapból, illetve a tusolóból itt a szobámban egy falba vágott lyukon keresztül távozik az épületen kívülre (itt jönnek be éjszaka a patkánykák is). Azaz a „fürdőből” először átfolyik a wc-be (a hátsó fal mentén), majd onnan ki. A csap aljára erősített cső pedig úgy van vezetve, hogy a belőle kijövő víz ebbe a fal melletti vájatba folyjon, és abban ki a lyukon.

 

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/arvahazfurdo.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/arvahazwc.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/falusifurdo.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/falusifurdo2.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/falusifurdo3.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/szobafurdo.JPG

http://bencekenyaban.blog.hu/media/image/furdo/vizhordohely.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekenyaban.blog.hu/api/trackback/id/tr693178957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása